Mentalno zdravlje

Definicija zdravlja Svetske zdravstvene organizacije glasi: „Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti“.Duševno blagostanje može biti preduslov za socijalno i fizičko. Fizičko takođe za druga dva. Blisko su povezani i međuslobno uslovljeni. Ne isključuju jedno drugo, a opet svako za sebe čini jednu celinu.

Od velikog je značaja da vodimo računa o svom spoljašnjem izgledu tako što ćemo negovati i gajiti svoje unutrašnje biće. Kako bi adekvatno funkcionisali i ostvarili određeni kvalitet života potrebno je da psihičko zdravlje i nega budu sastavni deo brige o sebi. Mentalna higijena podrazumeva proces u kome ništa ne dolazi samo od sebe niti nekom munjevitom brzinom.

Kroz proces savetovanja možemo započeti avanturu koja nam može pružiti širok spektar mogućnosti.

Uravnotežena mentalna higijena i mentalno zdravlje su deo jednog sveobuhvatnog procesa rada na sebi. Proces podrazumeva pre svega odluku da želimo da se za sebe založimo i uradimo nešto značajno. Potrebna je odluka, odnosno inicijativa da upoznamo sebe kao celinu koja je sastvaljena od različitih misli i emocija. Svako od autentičnih osećanja i odluka možemo preispitati na sebi svojstven način.

Instant rešenja kao takva nisu trajno niti rešenje koje se nudi. Gotovo da nije moguće „izlečiti“ tokom trajanja jedne seanse. Takve mogućnosti se kose sa zakonima fizike, matematike i logike. Međutim, uvek ostavljamo prostor za one izvrsne.

Strpljenje, aktivno slušanje, uspostavljanje dobrog i kvalitetnog kontakta čine odnos klijenta i terapeuta dobrim i potpunim. Kroz proces savetovanja možemo započeti avanturu koja nam može pružiti širok spektar mogućnosti. Možemo prevazići prepreke, razumeti sebe, svoja osećanja, misli i odluke. To je proces u kom se uz poverenje i međusobnu razmenu iskrenosti dolazi do željenog cilja. Savetovanje podrazumeva sveobuhvatan proces učenja, prihvatanja i razumevanja.

Veoma je važno da valjamo sebi kako bi valjali drugima. Na posletku, neće nam biti od velike važnosti da li valjamo drugima kada budemo valjali sebi.

Negujte svoje mentalno zdravlje, važno je!

Tanja Jovanov

1 thought on “Mentalno zdravlje”

  1. Pingback: Da li smo slabi ako idemo kod terapeuta? Stigma VS Budi JAK ~ CIS

Comments are closed.