Međusobni odnos poverenja

Transakcionala analiza kao teorija ličnosti i sistemska psihoterapija definiše model ego stanja kroz ego stanja Roditelj, Odrasli, Dete. Ovaj koncept podrazumeva vidljive signale ponašanja gde do zaključaka dolazimo kroz posmatranje i razgovor.  Ego stanja su individualna karakteristika svakog od nas. Ne postoji univerzalno ponašanje Roditelja niti Deteta. Svako ponašanje je svojstveno određenoj osobi, opisuje njeno odrastanje, obrasce vaspitanja i načine međusobne komunikacije. Pristup je individualan, a model ego stanja nam služi kao kostur koji popunjavamo “mesom” za svakog klijenta ponaosob.

Kroz savetovanje radimo sa Odraslim delom ličnosti kroz koji analiziramo ponašanje, odluke i uverenja. Ovde i sada. U njemu je sadržan čitav niz strategija za testiranje realnosti i rešavanje problema koji su svakoj odrasloj osobi na raspolaganju. Drugi delovi ličnosti koji su u “prošlosti” nam pomažu da dođemo do uvida i prepoznamo obrasce sopstvenog ponašanja. Osećanja su sastavni i jedan od najvažnijih činioca čitavog procesa.

Uz međusobni odnos poverenja koji se vremenom gradi između savetnika i klijenata dolazimo do uspešne obrade celokupnog procesa, uvida i razrešenja poteškoća.

Otvorenost, saradljivost i osluškivanje su temelji na kojima se gradi dobar odnos između savetnika i klijenta. Mentalna higijena je od velike važnosti za uspešno funkcionisanje čoveka kao celine koji podrazumeva prisutnost na različitim poljima i uspešno funkcionisanje u različitim životnim ulogama.

Tanja Jovanović